Cele mai deosebite locuri de vizitat în Măldărești – Vâlcea

Cele mai deosebite locuri de vizitat în Măldărești – Vâlcea

Lectură: 5 minute

Măldărești este o comună situată la aproximativ 46 de km de Râmnicu Vâlcea, foarte aproape de Horezu. Zona geografică în care este amplasată comuna, mai exact pe valea râului Luncavăț, între dealul Tomșanilor și Măgura Slătioarei, este locul unde se spune că, în secolul al XVII-lea, s-a retras Tudor Maldăr, un căpitan în oastea lui Mihai Viteazul, alături de fiica hanului care-l luase prizonier.

Întreaga zonă este încărcată de istorie, având chiar și în ziua de astăzi o serie de obiective turistice ce atrag an de an sute de pasionați de istorie, și nu numai. Mai pe scurt, dacă îți dorești să te întorci puțin în timp, comuna Măldărești, cu obiectivele sale turistice, este locul perfect pentru a face acest lucru.

Iată care sunt obiectivele turistice definitorii ale acestei comune:

Complexul Muzeal Măldărești

Complexul Muzeal Măldărești reunește trei monumente ale arhitecturii românești, în care se împletesc elemente țărănești cu elemente ale unor fortificații. Acesta este amplasat într-un cadru natural de poveste, cuprinzând Cula Greceanu, Cula I. Gh. Duca și Casa Memorială I. Gh. Duca, monumente arhitecturale europene, cu o adevărată încărcătură istorică. Fiecare culă este formată din pivniță, parter și două etaje, având pridvoare din care, pe vremuri, se putea vedea până-n depărtare, pe vale. Interioarele au rămas aproape neschimbate, înăuntrul lor regăsindu-se mobilă veche, obiecte vestimentare, paravane, sobe zidite după modelele timpului și obiecte de uz casnic.

Fiecare astfel de culă are propriul său farmec, și mai ales, propria sa poveste. Iată câteva lucruri despre fiecare în parte:

  • Cula Greceanu. Este cel mai vechi edificiu din cadrul complexului, cu elemente ce aparțin stilului brâncovenesc. Nu numai că este cea mai veche din cadrul complexului, însă este și una dintre cele mai vechi construcții de acest tip din țară. Aceasta a fost deschisă spre vizitare abia în 1956, când a fost transformată în muzeu. De asemenea, a  găzduit mulți actori, în timpul filmării unor scene din filme.
  • Cula Măldărescu – I. Gh. Duca. Datează din 1812 și este ridicată de Gheorghiță Măldărescu, fiul lui Gheorghe Măldărescu, ctitorul Culei Greceanu. Din 1962 a intrat în posesia statului și a fost transformată în muzeu între anii 1966-1967, când a fost și restaurată. În 1910, I. Gh. Duca, atras de zona măldăreștilor încă de pe vremea când activa ca judecător la Ocolul Horezu, aflând că cele două cule erau nelocuite, a cumpărat cula construită de Gheorghiță Măldărescu și a construit lângă ea o casă de vacanță.
  • Casa Memorială I.G. Duca. A fost construită în 1912 și a fost folosită drept casă de vacanță a politicianului liberal, al cărui nume îl poartă, remarcându-se prin bun gust și modestie. În interior se găsesc obiecte rare, de bun gust, care au aparținut primului ministru al țării, I. Gh. Duca. De asemenea, curtea și terasele din apropiere sunt amenajate cu băncuțe, mese și obiecte din ceramică de Horezu.

Locuri unde liniștea sufletească este la ea acasă

Și pentru că din orice călătorie trebuie să venim cu bateriile încărcate, cum putem face asta mai bine dacă nu prin vizitarea unor lăcașuri de cult? Astfel de locuri sacre se regăsesc și în Măldărești, și nu numai că sunt cufundate în încărcătură spirituală, dar au și o încărcătură istorică uriașă. Iată câteva dintre locurile acestea:

  • Biserica Sfântul Nicolae și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Măldărești. A fost construită în 1775, ridicată de jupân Măldărescu, element din patrimoniul național, cu pictură originală din 1794 cu un vast tablou votiv al ctitorilor, ansamblu muzeistic de artă medievală și populară
  • Biserica de lemn Sfântul Dumitru din Măldăreștii de Jos, construită în 1801. Biserica cu hramul Sfântul Dumitru din satul Măldăreștii de Jos, construită din lemn de pitarul Dumitru Măldărescu, în anul 1801, refăcută tot din lemn, în anul 1888 de Gheorghe Rădulescu, zis Bojete și alți credincioși.

Unde să te cazezi când vizitezi Vâlcea și împrejurimile sale?

În Vâlcea, dar și în împrejurimi, se regăsesc o multitudine de locuri deosebite, care, pentru a fi descoperite au nevoie de câteva zile bune. Printre acestea se numără și comuna Măldărești, dar și multe altele de acest fel. Iar pentru a te bucura de toate frumusețile Vâlcii, trebuie să petreci ceva timp pe aceste meleaguri. 

Așadar, în cazul în care îți planifici o vacanță în această zonă, Hotel Izvoare – Căciulata este locul ideal în care să te cazezi. Hotelul este poziționat într-o locație de vis, care te va avantaja din mai multe puncte de vedere, printre care și poziția, ce facilitează accesul ușor la cele mai renumite puncte turistice.

În plus, hotelul vă pune la dispoziție numeroase beneficii, precum: un super tratament, personal drăguț, cazare de calitate premium, piscină, restaurant și multe altele.

Contactează-ne și rezervă-ți și tu un sejur de vis chiar acum!

Site: www.hotelizvoare.ro

Telefon Info: 0350412201, 0752787787

Rezervări la: rezervari@hotelizvoare.ro  / office@hotelizvoare.ro