Descoperă tainele antichității – Situl arheologic de la Buridava

Descoperă tainele antichității – Situl arheologic de la Buridava

Lectură: 6 minute
Castra Buridava

Ești pasionat de fascinanta lume dacică? Dacă da, trebuie să ajungi și tu neapărat la situl arheologic de la Buridava, un loc încărcat de istorie și descoperiri uimitoare. Aici, pietrele vechi și ruinele păstrează secrete ce așteaptă să fie dezvăluite, iar vocea strămoșilor îți șoptește din fiecare colț al acestui loc sacru.

O scurtă prezentare a locului

În inima munților, departe de zgomotul și agitația cotidiană, se ascunde Buridava, un sit arheologic care reprezintă o comoară îngropată în pământ. Acesta a fost un important centru al civilizației dacice, locuit în perioada romană timpurie și mijlocie. Datorită importanței sale strategice, situl a fost un loc în care se întâlneau cultura dacică și cea romană, rezultând o simbioză unică. Singura construcție descoperită până acum în cadrul acestui sit arheologic o reprezintă băile termale, ce au fost scoase la iveală prin anii 1950. Castrul roman Buridava este inclus în Lista Monumentelor istorice din Jud. Vâlcea.

Ce vei găsi acolo?

Fie că te afli în fața ecranului sau călătorești deja spre acest loc misterios, ne dorim să-ți oferim o descriere virtuală a acestui univers fascinant. Imaginația ta va fi captivată de ruinele care au rezistat trecerii implacabile a timpului, fiind mărturii ale unor vremuri străvechi și grandioase. Unele cercetări au asumat existența unui castru modest, ce se află pe o terasă înaltă pe malul drept al râului, la sud de fosta așezare Stolniceni. Au fost descoperite și diverse bucăți de materiale ceramice ale celor trei legiuni prezente în Moesia inferior: V Macedonica, I Italica și XI Claudia. Tot aici s-au mai descoperit și diverse ștampile, indicii ale unei așezări civile, toate acestea datând încă din Epoca Traiană.

Întâlnirea cu spiritul strămoșilor noștri

Dacă îți așezi mâinile pe vechile pietre și închizi ochii, vei putea auzi ecoul străvechi al vocii dacilor. Fiecare suflare a vântului te poartă către o altă epocă, iar sentimentul de conectare cu istoria devine copleșitor. În acest loc deosebit, vei simți prezența strămoșilor noștri și vei căpăta o înțelegere mai profundă a drumului pe care l-au parcurs acești oameni extraordinari.

Conform celor mai recente cercetări, care au fost reluate în anul 2022, au fost documentate 13 camere doar pentru Băile termale mici, după care s-a făcut și un plan al clădirii. Pereții acestui castru fiind formați din piatră de carieră sau piatră de rău legată cu mortar. La momentul actual sunt încă vizibile mici fragmente din elevația zidurilor din cărămidă. Din aceste 13 camere, camera C12 este cea mai mare. Din aceasta se poate intra în altă cameră, din care cel mai probabil se puteau coborî trei scări ce erau parțial vizibile în interiorul camerelor de la sud-est.

În urma unor calcule recente, arheologii aproximează întinderea sitului la 50 ha, cele mai multe structuri semnificative ar fi grupate între Olt și drumul național.

Drumul spre Buridava – o aventură peisagistică

Situl arheologic de la Buridava nu este doar o destinație istorică, ci și un loc în care te poți bucura de frumusețea naturală a împrejurimilor. Drumul către acesta te va purta prin peisaje pitorești, învăluite în mister și verdeață. Aici vei descoperi dealuri acoperite de păduri dese, râuri limpezi și aer proaspăt, care îți va încărca sufletul de energie și inspirație.

În ceea ce privește locația acestui așezământ istoric, castrul roman Buridava este situat în zona suburbană Stolniceni din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Așadar, dacă și tu ești un pasionat de istorie, Buridava te așteaptă să-i pășești pragul, să ai parte de o călătorie în trecut și să asculți poveștile murmurând prin vânt. Fie că ești un pasionat de istorie, un explorator însetat de cunoaștere sau doar un suflet aventuros în căutarea experiențelor unice, acest sit arheologic îți oferă tot ce ai nevoie pentru a-ți hrăni pasiunea pentru descoperire și mister.

Deci, nu mai aștepta! Fă-ți bagajele și pornește în căutarea trecutului pierdut. Situl arheologic de la Buridava îți deschide brațele larg și te așteaptă să-i descoperi secretele într-o călătorie care va fi cu siguranță memorabilă. Odată ce vei păși în acest loc sacru, vei înțelege că misterul nu este doar o poveste, ci o realitate palpabilă în fiecare colț al Buridavei.

Recomandare de cazare Vâlcea

Situl arheologic Buridava din județul Vâlcea este o destinație deosebită ce merită să fie vizitată și explorată. Acest loc istoric deosebit te va cuceri prin frumusețea sa impresionantă și prin atmosfera dacică pe care o emană. Indiferent dacă ești în căutarea unei experiențe relaxante de conectare cu strămoșii noștri sau a unei aventuri pline de adrenalină, acest loc îți va oferi toate acestea și mult mai mult. Nu rata ocazia de a descoperi această comoară ascunsă din inima României și lasă-te purtat de farmecul ei.

Iar pentru că, dacă îți dorești să vizitezi Vâlcea, ai nevoie de câteva zile bune, vei avea nevoie și de o cazare pe măsură. Așadar, noi te așteptăm la Hotel Izvoare – Căciulata!

Acesta este locul perfect în care să te cazezi dacă alegi să vizitezi Vâlcea. Pe lângă serviciile premium pe care le pune la dispoziție, este amplasat în așa fel încât să ofere turiștilor acces facil la cele mai importante puncte de interes din județ.

Te așteptăm să îți faci o rezervare, astfel vei vizita frumusețile Vâlcii și te vei bucura de servicii calitative!

  • Site: www.hotelizvoare.ro
  • Telefon Info: 0350412201, 0752787787
  • Rezervări la: rezervari@hotelizvoare.ro / office@hotelizvoare.ro