Faptul că România deţine foarte multe frumuseţi naturale nu mai este de mult un secret. Însă unul dintre locurile despre care nu foarte multă lume ştie, dar care ascunde o frumuseţe copleşitoare, este Lacul Gâlcescu, care mai este uneori denumit şi Câlcescu. În ciuda faptului că acest loc foarte frumos este în apropierea staţiunii Rânca, judeţul Gorj, Lacul Gâlcescu aparţine de staţiunea vâlceană Voineasa.
Motivul pentru care nu foarte multă lume se încumetă să viziteze acest loc superb este faptul că accesul până acolo e unul greoi, neexistând rute pentru autoturisme, iar traseul care trebuie străbătut pe jos nu se află tocmai la îndemâna tuturor. Este nevoie de anduranţă şi resistenţă fizică pentru a putea parcurge acest traseu, astfel că mulţi renunţă încă dinainte de a începe.
Existenţa acestui lac este cunoscută de peste 100 de ani, iar în 1932 Lacul Gâlcescu era declarat drept monument al naturii şi în acelaşi an a fost înfiinţată şi rezervaţia naturală. Lacul Gâlcescu se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 30 de mii de metri pătraţi şi are o adâncime care depăşeşte nouă metri. Altitudinea la care se află este de aproape 2000 de metri, iar vântul insistent îi face pe mulţi să dea înapoi de la această aventură.
Oamenii care s-au încumetat totuşi să meargă în acest loc magic au fost plăcut surprinşi să constate faptul că peisajul de la faţa locului este cu mult mai frumos decât se vede în poze. De asemenea, traseul care trebuie parcurs până la acest lac este la rândul său unul deosebit, oferindu-le celor care se încumetă să-l parcurgă peisaje mirifice şi experienţe interesante.
Cei care sunt obişnuiţi cu drumeţiile montane consideră acest traseu ca fiind de o dificultate medie, însă turiştii ocazionali sunt de părere că este ceva mai greoi. Cu toate acestea, ambele categorii sunt de acord asupra unui aspect: odată ajunşi la destinaţie veţi fi răsplătiţi cu peisaje de vis care merită orice efort depus. Peisajele sunt atât de frumoase încât nu se pot descrie în cuvinte, iar pozele nu pot să surprindă întreaga minunăţie pe care acest loc o are de oferit. Deşi în lac există peşte, trebuie să ştiţi că pescuitul este interzis prin lege.
Pentru a ajunge la destinaţie este nevoie de multă voinţă şi ceva antrenament în prealabil, iar cel mai cunoscut loc de unde porneşte traseul către Lacul Gâlcescu îl reprezintă cel mai înalt punct al spectaculoasei şosele Transalpina: Pasul Urdele. La margine de drum se află un indicator care vă ghidează către locul dorit. Dacă vă hotărâţi să porniţi în această aventură, trebuie să ştiţi că şi pe timpul verii temperaturile pot să scadă destul de mult aşa că este recomandabil să vă echipaţi corespunzător.
Sursa foto: facebook.com/laculgalcescu