Masivul Cozia este o adevărată bijuterie pe care natura a oferit-o județului Vâlcea. Este un munte ce nu poate fi confundat cu niciun alt masiv, mai ales că se mândrește cu peisaje alpine absolut superbe, o faună și floră extrem de diversificate, și mai ales, cu un farmec pe care rar îl găsești într-o zonă montană.
Acest munte, deși nu este unul dintre cei mai înalți din țara noastră, însă este extrem de celebru, se află situat în Munții Făgărașului, făcând parte din grupa acestora. Masivul Cozia îmbină armonios atât caracteristici ale munților mai mici din zonă, cât și caracteristici ale celor mai mari, lucru care îi oferă atât de mult farmec și care poate fi considerat de-a dreptul uimitor. Se află în partea de sud-vest a grupei Făgărașului, la vest de aceasta se află defileul Oltului de la Cozia, la nord se află depresiunea intramontană a Loviștei, iar la sud este situată depresiunea submontană Jiblea din Subcarpații Getici. La est există un culoar depresionar în care se regăsesc sectoarele superioare ale văilor Băiașului și Sălătrucelului.
Izvoarele istorice susțin că toponimul de “Cozia” are origini cumanice. Cumanii au fost în urmă cu câteva secole o populație de origine turcă, care s-a așezat, în secolul XI, în zona Defileului Olt, pe care și puseseră stăpânire. Toponimul de “Cozia” a fost preluat atât de masivul din sudul Defileului Oltului, cât și de mănăstirea din zonă.
Altitudinea maximă din Masivul Cozia se află în Vârful Ciuha Mare, având înălțimea de 1667 m. Situându-se în categoria munților de altitudine mijlocie din țara noastră.
Dacă ar trebui să descriem Masivul Cozia în câteva cuvinte acestea ar fi: sălbatice, frumusețe și diversitate. Sălbăticia care se regăsește acolo dă muntelui farmecul aparte ce îl diferențiază de o mulțime de alți munți. Masivul montan poate fi asemănat cu o insulă de vegetație, ce tronează maiestuos deasupra Mun. Vâlcea. Arată de parcă muntele veghează întreg municipiul, întreaga Vale a Oltului și toți cetățenii, dar și turiștii ce își petrec timpul la poalele acestuia.
Diversitatea vegetației este una de un superb absolut, este principalul factor în ceea ce privește frumusețea locului. Peisajele sunt absolut uimitoare, ce îți taie respirația și te fac să crezi că este ireal locul în care te afli. O drumeție pe Masivul Cozia îți va oferi un punct de belvedere unic în lume.
De altfel, a fost declarat parc național în anul 2000, lucru ce a oprit exploatarea de lemn din zonă și a permis faunei și florei să se dezvolte armonios, în condiții naturale. Cu toate că așezările umane din împrejurul masivului răsar pe zi ce trece, din ce în ce mai multe, mai mari și mai impunătoare, muntele a reușit să-și păstreze aerul sălbatic natural, situându-se deasupra întregii agitații cotidiene.
De-a lungul drumețiilor pe Masivul Cozia, vei întâlni diversitatea despre care am menționat în rândurile anterioare. Pădurea găzduiește o mulțime de specii de plante, animale și arbori, precum: stejar, tei, cireș și nuci sălbatici, pini, arțari, molizi, vâsc și multe altele. Nici fauna nu se lasă mai prejos, în zona întâlnindu-se o mulțime de animale, mai mici sau mai mari, ce își duc traiul după legile naturii.
Noi îți recomandăm să notezi Masivul Cozia pe lista locurilor pe care trebuie neapărat să le vizitezi măcar o dată în viață, cu atât mai mult dacă ești pasionat de ieșirile în natură. Iar dacă te hotărăști să faci acest lucru, alege-ți și o cazare pe cinste pentru a-ți încărca bateriile după un traseu lung și istovitor. Te așteptăm cu drag la Hotel Izvoare să îți rezervi din timp o cameră și să te servim așa cum se cuvine pentru a-ți odihni trupul după frumoasa călătorie pe care ai avut-o pe Masivul Cozia.