Munții Cindrel și frumusețile lor naturale

Munții Cindrel și frumusețile lor naturale

Lectură: 5 minute
Munții Cindrel

Munții Cindrel reprezintă limita în care județul Vâlcea se întâlnește cu județul Sibiu. Acolo se află și Parcul Național Cindrel și multe alte frumuseți naturale ce merită descoperite!

Despre Parcul Național Cindrel

Parcul este de fapt o rezervație naturală, fiind declarat arie protejată în anul 2000. Când vine vorba de o arie protejată, ne dăm seama dinainte să vedem de cât de deosebit este locul cu pricina! Pentru iubitorii de natură și de drumeții, o plimbare în Parcul Național Cindrel va fi o adevărată plăcere.

Ce activități poți face în Munții Cindrel

Dacă ești o persoană aventuroasă, care iubește adrenalina și provocările, poți opta pentru o drumeție în Munții Cindrel. Traseele montane sunt numeroase și diversificate. În funcție de experiența pe care o ai, poți alege un traseu ușor, mediu, sau unul cu dificultate ridicată.

Există și diverse trasee turistice care pot fi urmate alături de ghizi turistici. Dacă vizitați zona trebuie neapărat să faceți o drumeție, deoarece reprezintă o experiență unică în viață. Peisajul absolut superb merită văzut și admirat, mai ales că relieful este destul de diversificat. Munții cuprind o zonă montană cu abrupturi stâncoase, căldări glaciare, morene, praguri și lacuri glaciare, văi, izvoare, coline și culmi drepte. Relieful este completat perfect de fauna bogată, o mulțime de tipuri de păduri, pajiști, tufărișuri, fânețe montane și comunități de lizieră cu ierburi înalte la nivelul câmpiilor.

Însemnate sunt și plantele și florile care se întâlnesc aici. Pentru multe din ele, este singurul loc în care se regăsesc. De asemenea, unele specii sunt protejate. Vă recomandăm, ca pentru a vă bucura la maxim de vizita în Munții Cindrel, să vă asigurați că vremea va fi una plăcută.

Munții Cindrel și secretele lor

În funcție de ce traseu urmezi, Munții Cindrel îți vor arăta treptat din secretele pe care le ascund. Vei descoperi o serie de locuri în care natura s-a întrecut pe sine atunci când le-a creat. Iată cele mai cunoscute atracții:

  • Dacă urmezi Drumul Sării, la coborâre te vei teleporta pentru câteva momente în trecut, mai exact, în timpul războiului. Deoarece vei descoperi urme ale tranșeelor.
  • Sute de gospodării sezoniere ale mărginenilor proprietari ai pășunilor și pădurilor care urcă până la 1750-1800 m altitudine. Mărginimea Sibiului este o regiune pastorală foarte importantă din Carpați, lucru ce a făcut ca zona să fie împânzită de zeci de poteci. Multe dintre ele sunt marcate turistic de mai bine de un secol.
  • Rezervaţia mixtă „Iezerele Cindrelului”. Se regăsește pe versantul nordic al platoului Frumoasei). Este o rezervație mixtă ce cuprinde două văi glaciare, cu lacurile glaciare Iezerul Mic şi Iezerul Mare. Despre ele circulă o mulțime de legende în rândul localnicilor. Se zvonește că, de fapt, nu se ştie adâncimea exactă a lacului, iar în adâncurile sale se află un balaur. Nu degeaba locul cuprins între Vf. Cindrel, Frumoasa şi cele două lacuri e numit „Platoul Diavolului”. În jurul acestei legende s-au format și superstiții, așadar, dacă ajungeţi la Iezerul Mare, nu aruncaţi cu pietre în apa lacului, deoarece veţi supăra balaurul din adâncuri şi furtuna se va dezlănţui asupra Cindrelului.
  • Calcarele cretacice de la Cisnădioara. Mai poartă și denumirea de „Piatra Broaştei”. Și reprezintă o formațiune constituită din calcare rozalii sub forma unui recif în care s-au acumulat, în timpul mării neocretacice, resturi organice de tipul stridiilor, hipuriţilor, aricilor şi stelelor de mare. O adevărată piesă de muzeu în natură.
  • Bradul de 500 de ani. Pe drumul între zona „La Pisc” din Gura Râului şi cabana Crăciuneasa se află unul dintre cei mai bătrâni brazi din ţară. Bătrânul brad are 40 m înălţime şi o circumferinţă de 8 m. Putem afirma cu siguranță că bradul a fost martorul a decenii întregi de schimbare.
  • Alte atracții. Mai există și alte locuri superbe. Pentru cei ce caută locuri instagramabile, există și câteva locuri perfecte pentru fotografii: Poiana Godea, Poiana Găujoara, Şaua Bătrâna, Vf. Rudarilor, Vf. Onceşti, Vf. Cindrel, Vf. Măgura, Vf. Foltea, Vf. Niculeşti.

Unde să te cazezi în Vâlcea?

După o drumeție în Munții Cindrel, vei avea cu siguranță nevoie de un loc în care să te relaxezi și să te odihnești. Hotel Izvoare – Căciulata este locul perfect pentru tine!

Este cazarea care îți oferă posibilitatea să vizitezi și alte atracții turistice importante din judeţul Vâlcea. În acelaşi timp, vei beneficia de servicii premium, care să te facă să simți cu adevărat că ești în vacanță!

Fă-ți și tu chiar acum o rezervare și bucură-te de un sejur de neuitat în judeţul Vâlcea!

Sursa foto: fede.ro