Muzeul de Artă „Casa Simian” – Râmnicu Vâlcea

Muzeul de Artă „Casa Simian” – Râmnicu Vâlcea

Lectură: 4 minute

Ești o persoană sensibilă, ce apreciază frumosul și arta la adevărata lor valoare? Asta înseamnă că Muzeul de Artă din Vâlcea, care mai poartă și denumirea de “Casa Simian”, este un obiectiv turistic pe care trebuie neapărat să îl vezi.

Despre acesta, dar și dacă merită sau nu să treci pe acolo vom vorbi în rândurile ce urmează. Dacă ți-am stârnit interesul, te invităm să citești articolul până la capăt! 

Unde se află Muzeul de Artă?

Muzeul, care este un loc absolut superb, este situat în Vâlcea, fiind un muzeu județean, pe strada Carol I, numărul 25. Cu ajutorul unui GPS va fi foarte simplu să ajungeți acolo, mai ales că muzeul nu este amplasat într-o zonă retrasă.

Care este povestea din spatele muzeului?

La origini, clădirea în care este acum muzeul a aparținut familiei Nae și Tita Simian, care erau originari din Săliștea Sibiului, fiind proprietari ai unei fabrici de încălțăminte în Rm. Vâlcea, la jumătatea secolului XX.

Aspectul de epocă al clădirii se datorează structurii arhitectonice specifice, care însumează două tipuri de spațiu. Primul, care pune în valoare expresivitatea casei vechi a familiei Simian, construită în anul 1940, de renumiți arhitecți ai vremii: Gheorghe Simotta (1891 – 1979) și Nicolae Lupu, ambii de orientare neo-românească. Iar cel de-al doilea, neutru, funcțional pentru necesitățile unei galerii de artă, construit atunci când locuința a fost transformată în muzeu.

Ce se regăsește în cadrul Muzeului de Artă?

Muzeul de Artă din Vâlcea are o expoziție permanentă, în cadrul acesteia se regăsesc lucrări ce au o valoare inestimabilă. Acestea constau în lucrări de pictură și de sculptură românească, aparținând unor artiști de renume de la sfârșitul secolului al XIX-lea: N. Grigorescu, Nicolae Vermont, Sabin Popp, Ipolit Strâmbu, Sava Henția, Ion Georgescu, F. Storck. Din prima jumătate a secolului XX, muzeul deține lucrări de Gh. Petrașcu, N. Tonitza, Th. Pallady, C. Michăilescu. A doua jumătate a secolului XX cuprinde în expunere lucrări ale pictorilor: H. Catargi, I. Țuculescu, Florin Niculiu, Margareta Sterian, Micaela Eleutheriade, Lucia Dem. Bălăcescu, Corneliu Baba, Camil Ressu, Horia Bernea, Virgil Almășanu, Dan Hatmanu, Sabin Bălașa, Ion Sălișteanu, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Marin Gherasim, Viorel Mărgineanu etc. și câteva lucrări de sculptură dintre care se remarcă prin calitatea artistică, cele realizate de George Apostu, Ovidiu Maitec și Costel Badea.

În plus, muzeul deține chiar și un tablou din Școala venețiană din prima jumătate a secolului al XVIII-lea.

De asemenea, se regăsesc și lucrări ce aparțin unor pictori contemporani, din ultimele decenii ale secolului XX, pictori precum: Vasile Tolan, Horia Petruțiu, Vioara Bara, Mircea Cătușanu, Adrian Chira, Ion Augustin Pop, Ștefan Pelmuș, Epaminonda Tiotiu.

Merită să vizitați muzeul?

Dacă apreciezi arta, iar curiozitatea este una dintre principalele tale trăsături, Muzeul de Artă din Vâlcea merită vizitat măcar o dată. Mai ales că, nu doar lucrările sunt cele care atrag, ci întreaga clădire, care a fost declarată ca fiind monument istoric, având codul VL-II-m-B-09613. Clădirea este în stil eclectic, construită în 1940 de arhitectul G. Simotta.

Unde să te cazezi când vizitezi cele mai renumite obiective turistice din Vâlcea?

Vâlcea este un județ care are foarte multe locuri deosebite. Iar dacă vrei să le vizitezi pe toate, cu siguranță nu îți va ajunge doar o zi.

În cazul în care îți planifici o vacanță în această zonă, Hotel Izvoare – Căciulata este locul ideal în care să te cazezi. Hotelul este poziționat într-o locație de vis, care te va avantaja din mai multe puncte de vedere, printre care și poziția, ce facilitează accesul ușor la cele mai renumite puncte turistice.

În plus, hotelul vă pune la dispoziție numeroase beneficii, precum: un super tratament, personal drăguț, cazare de calitate premium, piscină, restaurant și multe altele.

Contactează-ne și rezervă-ți și tu un sejur de vis chiar acum!

Site: www.hotelizvoare.ro

Telefon Info: 0350412201, 0752787787

Rezervări la: re*******@ho**********.ro   / of****@ho**********.ro