Muzeul Memorial “Nicolae Bălcescu” din judeţul Vâlcea

Muzeul Memorial “Nicolae Bălcescu” din judeţul Vâlcea

Lectură: 4 minute

Dacă îți dorești să ai parte de o călătorie de excepție în trecut, Muzeul Memorial “Nicolae Bălcescu” din județul Vâlcea este locul perfect pe care să-l vizitezi.

Cum a fost construit Conacul Bălcescu?

Muzeul este de fapt un conac, ce a fost construit de către Iancu și Zinca Bălcescu, părinții renumitului scriitor Nicolae Bălcescu. De-a lungul timpului s-au efectuat numeroase lucrări de reconstrucție a clădirii, la un moment dat clădirea chiar s-a dublat ca dimensiune în urma unor lucrări. Cert este că, până să capete înfățișarea din prezent, s-a lucrat intens la conac.

Pe lângă arhitectura gotică îmbinată cu cea Brâncovenească, conacul are un aer sublim de mister, ce te face să-ți imaginezi tot ce s-a întâmplat de-a lungul anilor acolo. Odată ce pășești în prima încăpere a conacului, te simți de parcă te-ai teleportat cu câteva decenii în trecut.

Istoria conacului Bălcescu

Conacul a fost donat secolul trecut statului român. Donația a fost făcută statului cu scopul de a se crea un loc ce va purta numele de “Căminul Nicolae Bălcescu”.

Însă până ca această donație să aibă loc, conacul a fost vizitat de foarte multe personalități importante ale vremii. Pentru marii scriitori precum Mihail Sadoveanu, Camil Petrescu și mulți alții, conacul din Vâlcea a reprezentat un loc de odihnă, de recreație, și bineînțeles, și de creație. Ne rămâne doar să ne imaginăm cât de multe opere au luat naștere acolo.

Conacul Bălcescu în prezent

Casa memorială a marelui scriitor Nicolae Bălcescu are astăzi o nouă față. Deși arhitectura clasică, ce încântă ochii privitorilor, a rămas aceeași, mulțimea activităților ce se pot face acolo încântă an de an sute de turiști.

Complexul Muzeal Nicolae Bălcescu îi poartă pe vizitatori într-o călătorie în timp. Conacul are în total 11 încăperi, iar în acestea sunt organizate două expoziții. Una dintre expoziții este dedicată familiei ce a locuit acolo, iar cea de-a doua expoziție este dedicată scriitorului Nicolae Bălcescu. Pe lângă cele două expoziții, turiștii pot vizita și biserica de lemn din Gâltofani, care se află foarte aproape de conac, fiind recunoscută ca monument istoric.

În afara conacului se regăsesc și două expoziții de artă contemporană și parcul conacului, pe aleile căruia este o adevărată plăcere să te plimbi.

Reprezentanții parcului organizează constant ateliere cultural pedagogice, în care teoria este îmbinată armonios cu practica. Atelierele ce se organizează la Muzeul Bălcescu cuprind: istoria armelor, istoria scrisului, bucătărie românească, ceremonial “Sfat-Domnesc”, istoria modei, arhitectură, olărit, atelier de arheologie, atelier micul restaurator, atelier micul ecologist și atelier “Mari Români”.

În fiecare dintre atelierele menționate mai sus, care sunt destinate în special copiilor, cei mici vor descoperi lucruri foarte interesante, pe care mai apoi, le vor pune în practică. Activitățile practice la care cei mici participă le pun la încercare imaginația, inteligența, dar și dibăcia.

Locație

Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu este situat în Valea Bălcească, din comuna Nicolae Bălcescu, care se află în jud. Vâlcea.

Cazare Vâlcea

Dacă ai în plan să vizitezi județul Vâlcea, însă nu știi ce cazare să alegi, noi te așteptam la Hotel Izvoare! Locația noastră este amplasată strategic, astfel încât să ai acces cu ușurință la toate obiectivele turistice din Râmnicu Vâlcea. Printre acestea se numără și Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu. Dacă îți dorești să simți aerul de altădată, să te încarci cu energie pozitivă, să te relaxezi într-un decor a cărei frumusețe te va cuceri, trebuie să știi că Muzeul Bălcescu nu este foarte departe de Hotel Izvoare. Așadar, dacă acest obiectiv turistic se află pe lista ta, te așteptăm la noi!

Foto: wikipedia