Muzeul Satului din Bujoreni, judeţul Vâlcea – o reîntoarcere la origini

Muzeul Satului din Bujoreni, judeţul Vâlcea – o reîntoarcere la origini

Lectură: 3 minute

Muzeul Satului din Bujoreni este o adevărată operă de artă pentru județul Vâlcea. Acest muzeu reprezintă originile satului vâlcean, este un loc ce a păstrat valorile de odinioară, unde mitologicul se îmbina într-un mod armonios cu tradiționalul. Muzeul întruchipează tradiționalele gospodării vâlcene cu o acuratețe deosebită.

Atracția turistică a Bujoreniului, Muzeul Satului, este un muzeu etnografic în aer liber construit pe o suprafață de 8 hectare, deschis în anul 1974.

Pe cele 8 hectare pe care se întinde muzeul-sat, vizitatorii au parte de aproape 80 de construcții arhitecturale și în jur de 12000 de piese muzeistice, care reconstituie imaginea funcțională a unei așezări rurale tradiționale, cu toate instituțiile sale social-culturale.

Muzeul Satului din Bujoreni, prezintă un sat tradițional vâlcean, exact așa cum era el în trecut. Clădirile au fost inspirate din diferite sate vâlcene, iar casele tradiționale oferă exact peisajul original, de acum sute de ani. De altfel, ele pun în valoare ocupațiile tradiționale ale oamenilor de atunci, precum meșteșugurile.

În acest sens, au fost construite o serie de ateliere meșteșugărești în cadrul Muzeului. Atelierele reprezintă o serie de meșteșuguri, ca de exemplu: olăritul, dulgheria-tâmplăria, prelucrarea părului de capră și multe altele.

Satul prezentat de muzeu este unul complet. Acesta cuprinde o Biserică de lemn ctitorită în 1785, o școală primară, troițe și cruci, un han și zeci de gospodării mobilate cu peste 8500 de piese tradiționale. Hanul nu este unul oarecare, este “Hanul lui Bogdan”, ce datează încă din 1889. Școala are și ea o vechime considerabilă, de mai bine de un secol. Iar la Biserica de Lemn (ce datează din 1785), încă se oficiază liturghii la marile sărbători.

Cea mai veche gospodărie din cadrul muzeului datează de peste două secole.

Muzeul dispune de 4 sectoare: Sectorul de Gospodărie, Sectorul Social, Sectorul Meșteșuguri și Tehnici Populare și Sectorul Construcțiilor Specializate.

Program de vizitare:

  1. program de vară (aprilie-octombrie) : zilnic 10,00 – 18,00, luni închis.
  2. program de iarnă (noiembrie – martie): zilnic 09,00 – 17,00, luni închis.

După ce ați avut parte de o călătorie în trecut, pe ulițele muzeului – sat din Bujoreni, va puteți întoarce la modernul zilelor noastre. O alegere ideală în acest sens este staţiunea Călimăneşti-Căciulata, iar vizitarea acesteia vă va lăsa cu siguranță o mulțime de amintiri plăcute și, bineînțeles, vă veți distra pe cinste!

Pentru cazare în condiţii moderne în Călimăneşti vă aşteptăm cu drag la Hotel Izvoare Căciulata. Aici veţi avea parte de tot ce aveţi nevoie pentru ca vacanţa dumneavoastră să fie completă!