Muzeul Trovanților din Vâlcea, SF în viața reală?

Muzeul Trovanților din Vâlcea, SF în viața reală?

Lectură: 4 minute

Stânci cu forme diverse, texturi ciudate și aspect neobișnuit, pe numele lor științific, trovanți. Se găsesc în mai multe locuri din țara noastră, printre care și în Costești. Localitate se află la doar 7 km de orașul Horezu, în Jud. Vâlcea, la Rezervația Naturală Muzeul Trovanților. În ceea ce privește trovanții, sau “pietrele care cresc”, așa cum le spun localnicii, natura a vrut să fie prima, chiar și înaintea marelui sculptor Brâncuși, și a creat adevărate opere de artă din piatră.

Rocile desprinse parcă din filmele SF au forme foarte ciudate, unii le consideră chiar stranii sau bizare. Stâncile au forme sferice, elipsoidale, iar unele au chiar și forma cifrei opt. Acestea, cu toate că au forme ce par nepământene, se află pe pământ de foarte mult timp. Chiar și mărimea acestora este una foarte variată, trovanții ajung de la mici pietricele, la roci mari, cât un om. Pe măsură ce oamenii exploatează nisipul din cariera de la Costești, apar noi și noi trovanți, cu forme din ce în ce mai felurite.

Cum au apărut însă aceste formațiuni stâncoase cu forme bizare în Vâlcea?

Cu siguranță forma suspectă, însă care stârnește curiozitatea și o mulțime de întrebări, te-a pus și pe tine pe gânduri. Dacă și tu te-ai întrebat care este proveniența și cum s-au format trovanții, acum vei afla răspunsul!

Chiar și oamenii din zonă au inventat diferite povești pe marginea existenței acestora. Unii susțin chiar că aceste roci au origini extraterestre și supranaturale. Ei bine, ceea ce urmează să vă spunem îi poate dezamăgi pe pasionații de SF, însă povestea din spatele acestui loc se bazează 100% pe factori naturali.

În urmă cu foarte mult timp, mai exact, acum 10-15 milioane de ani, o mare parte din regiunea Olteniei era acoperită de ape. Peste această regiune se afla Lacul Getic. Zona în care este astăzi Rezervația Naturală Muzeul Trovanților a fost în trecut o zonă de margine a acestui lac străvechi, unde s-a depus nisipul și pietrișul transportat de pâraie.

De-a lungul istoriei, o mulțime de legende și povești s-au iscat în jurul trovanților. Forma acestora au uimit oamenii încă din cele mai vechi timpuri. Legendele din Transilvania susțin că trovanții erau așezați în cimitire, pe post de pietre funerare, la căpătâiul celor ce își făceau veacul acolo. În vechime, erau denumiți “dorobanți”, “bălătruci”, “pietre vii” și chiar “pietre care cresc după ploaie”.

Astfel de trovanți se găsesc în mai multe zone din Vâlcea, însă cei de la Costești sunt cei mai impresionați de acest fel. Tipul acesta de pietre stârnește uimire pretutindeni, chiar și dincolo de granițele țării noastre, forma și încrustațiile naturale care se află pe aceste pietre și multitudinea de forme și mărimi ale acestora ne fac uneori să credem că au o proveniență intergalactică, dincolo de perceperea umană.

Dacă te afli în vacanță în Vâlcea, sau dacă tranzitezi din întâmplare localitatea Costești, Rezervația Naturală Muzeul Trovanților este un obiectiv turistic de neratat!

După ce vei vizita Rezervația Naturală Muzeul Trovanților vei rămâne cu o senzație plăcută, plină de curiozitate și uimire. Peisajul îți va da impresia că este rupt parcă din altă lume, din alt univers, unul straniu, ce ascunde sute de povești și legende.

Atunci când alegi să vizitezi plaiurile vâlcene, trebuie să alegi o cazare amplasată într-un loc strategic, care pe lângă faptul că îți oferă confort și condiții calitative, să fie poziționată în așa fel încât să-ți permită accesul simplu la diferite obiective turistice din Vâlcea. Un astfel de loc din Vâlcea, unde te poți caza și unde știi că vei fi întotdeauna primit cu brațele deschise și cu multă dragoste, un loc în care avea parte de cele mai bune condiții și găzduire este Hotel Izvoare. Punctul ideal de unde să pleci și să vizitezi toată Vâlcea!

Foto: Wikipedia