O vacanță petrecută în Vâlcea nu este completă fără puțină cultură! Dacă și tu te numeri printre cei cărora le place să exploreze locurile istorice și să le descopere, cu siguranță vei aprecia Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești. Despre acesta vom vorbi în rândurile ce urmează.
Acest muzeu cu un prestigiu de zeci de ani, este un muzeu național din Golești, așa cum ne sugerează și numele. Acesta este amplasat în Curtea Goleștilor de la Ștefănești, pe drumul național care leagă Piteștiul de București.
De altfel, muzeul este organizat în două secțiuni: Conacul familiei Golescu și Muzeul Etnografic în aer liber.
În perioada celui de-al doilea Război Mondial, conacul și celelalte proprietăți de la Golești au rămas în paragină. Mai apoi, s-a decis ca locul să fie salvat. Întreaga operă de restaurare a fost pusă în mâinile cunoscutului arhitect Horia Teodoru. În acest fel, locul a fost salvat, în anii 1942-1944. Mai apoi proprietățile de acolo au fost transformate în muzeu, purtând numele cărturarului Dinicu Golescu.
Întreg procesul de restaurare al muzeului a reprezentat un efort financiar semnificativ în slujba istoriei culturii românești. Mai exact, la început s-a preconizat o sumă de 2.000.000 lei, care mai apoi a depășit, până la sfârșitul lucrărilor de restaurare, cifra de 24.000.000 lei.
În ceea ce privește istoria familiei Golescu, aceasta a fost una dintre cele mai importante familii boierești din Țara Românească. Iar conacul a reprezentat sufletul acestei familii, locul care le-a conferit Goleștilor identitate și putere de a rezista de-a lungul timpului în societatea românească.
Încă din 1939, conacul a devenit inima Muzeului Golești. În cadrul acestuia se organizează expoziţia memorială care cuprinde mobilier de epocă, tablouri, cărţi şi alte obiecte de valoare care au aparţinut Goleştilor şi rudelor apropiate: doctorul Carol Davila, dramaturgul Alexandru Davila, pictorul Nicolae Grant, academicianul George Bengescu etc.
În prezent, muzeul arată ca un sat autentic, în el regăsindu-se, atât gospodăriile ţărăneşti, cât şi o biserică cu cimitir, o şcoală, o primărie, un han, un sector de instalaţii pomi-viticole și ateliere meșteșugărești.
În total sunt 36 de gospodării (din zonele etnografice: Argeş, Muscel, Dâmboviţa, Teleorman, Braşov, Prahova, Dobrogea, Vâlcea, Gorj, Olt, Dolj, Mehedinţi, Vrancea, Vaslui, Bacău, Suceava, Haţeg, Alba, Maramureş, Bistriţa – Năsăud, Ţara Zarandului, Banat, etc). Pe lângă acestea există plantaţii de pomi fructiferi şi viţă-de-vie, fructele şi strugurii fiind culese şi prelucrate tradiţional, cu ajutorul instalaţiilor ţărăneşti din muzeu.
În Şcoala sătească care se află în incinta muzeului sunt organizate, cu precădere în vacanţele de vară, tabere de meşteşuguri populare, în cadrul cărora copiii, adulţii, dar şi persoanele cu dizabilităţi, îndrumaţi de meșteri populari, învaţă tainele practicării diverselor meșteșuguri.
Nu puteau să lipsească nici expozițiile temporare, care sunt din belșug. Acestea constau la rândul lor în: manifestări cultural-artistice, simpozioane de nivel naţional, sesiuni de comunicări ştiinţifice, publicaţii (Anuarul MUSEUM. Studii şi Comunicări Ştiinţifice, Cataloage Fiii Argeşului, pliante, albume, cataloage de expoziții) constituie modalităţi de valorificare a patrimoniului muzeal, dar şi de perpetuare a tradiţiilor populare, materiale şi spirituale ale poporului nostru.
De asemenea, publicului și vizitatorilor li se oferă numeroase activități de recreere, cele mai des întâlnite fiind: echitație cu cai și ponei, plimbări cu trăsura, tiroliană pentru copii, locuri de joacă, popicărie țărănească.
Așadar, cu siguranță se merită să vizitezi acest loc de-a dreptul impresionant!
Muzeul viticulturii și pomiculturii Golești este o destinație deosebită ce merită să fie vizitată măcar o dată. Acest loc istoric deosebit te va cuceri cu siguranță. Indiferent dacă ești în căutarea unei experiențe relaxante de conectare cu strămoșii noștri sau a unei plimbări relaxante, acest loc îți va oferi toate acestea și mult mai mult. Nu rata ocazia de a descoperi această comoară ascunsă din inima României și lasă-te purtat de farmecul ei.
Iar pentru că, dacă îți dorești să vizitezi Vâlcea, ai nevoie de câteva zile bune, vei avea nevoie și de o cazare pe măsură. Așadar, noi te așteptăm la Hotel Izvoare – Căciulata!
Acesta este locul perfect în care să te cazezi dacă alegi să vizitezi Vâlcea. Pe lângă serviciile premium pe care le pune la dispoziție, este amplasat în așa fel încât să ofere turiștilor acces facil la cele mai importante puncte de interes din județ.
Te așteptăm să îți faci o rezervare, astfel vei vizita frumusețile Vâlcii și te vei bucura de servicii calitative!