Piramidele de pământ din Valea Stăncioiului – O bucată de Egipt în Vâlcea

Piramidele de pământ din Valea Stăncioiului – O bucată de Egipt în Vâlcea

Lectură: 4 minute
Valea Stăncioiului

Credeai că dacă vrei să vezi piramide, trebuie să ajungi neapărat în Egipt? Ei bine, află că nu este chiar așa! Poți vedea piramide chiar și la noi, în România. Mai exact, în județul Vâlcea. Putem spune că sunt un fel de piramide reinventate, cu iz românesc. Hai să aflăm împreună, pe parcursul acestui articol, unde se află, care e povestea lor și cum să ajungi la ele!

Unde se află piramidele?

Așa cum spune și numele, piramidele se află în Valea Stăncioiului. Se mai numesc și Piramidele  de la Goranu. Se regăsesc  în Subcarpații Vâlcii, o subdiviziune a Subcarpaților Getici, în partea estică a cartierului Goranu din municipiul Râmnicu Vâlcea. Găsești locația Piramidelor de la Goranu pe hartă AICI.

Cum s-au format piramidele din Valea Stăncioiului?

Piramidele reprezintă unul dintre cele mai deosebite și interesante monumente naturale din Vâlcea. Responsabilă de aceste creații minunate este chiar natura. În urmă cu aproximativ 22 de ani, zona a fost declarată rezervație naturală geologică și arie protejată prin lege, fiind întinsă pe o suprafață de 12 hectare. 

Piramidele din Vâlcea sunt singurele de acest fel din țara noastră. S-au format printr-un fenomen geomorfologic care se întâlnește numai în această zonă, lucru care le dă o unicitate și o distincție de neegalat. Așa-zisele piramide au în compoziția lor nisip, roci sedimentare, argilă și pietriș, înălțându-se până la 80 de metri și căpătând nuanțe diverse de culori, de la gri până la roșiatic. De-a lungul timpului, intemperiile au sculptat într-un mod tare artistic piramidele. Apa și aerul au făcut unele formațiuni să aibă diferite forme, ce provoacă interesul celor care vizitează monumentul.

Cum ajungi la ele?

Odată ajuns în Vâlcea, să mergi la piramidele din Valea Stăncioiului va fi floare la ureche. Din centrul orașului Vâlcea și până la Piramide sunt doar 5 km. În cazul în care vii de acolo, din centru orașului, trebuie să urmezi Bd. Tudor Vladimirescu, treci pasajul dublu construit peste calea ferată și râul Olt și ajungi în giratoriul de pe centura ce duce spre Sibiu. Aici urmați centura (europeanul) pentru 100 metri până la prima intersecție unde cotiți dreapta către Goranu. Drumul se numește DJ703F.

Drumul are multe curbe și ramificații, de aceea puteți seta obiectivul pe Waze. Acesta vă scoate din nou în dreapta pe strada Islazului, care urcă pe un deal. La penultima casă de pe ulița îngustă se termină asfaltul. De aici se poate continua cu mașina pe drum de pământ (în funcție de starea drumului) pentru încă 300 metri. Noi vă recomandăm însă să parcurgeți acest drum neasfaltat pe jos, va fi o ocazie perfectă pentru a admira frumusețile locului.

Ce poți face acolo?

Pe lângă faptul că vei fi absolut fascinat de unicitatea și modelul nemaivăzut al piramidelor, pajiștea dinaintea acestora este perfectă pentru petrecut timpul. Poți face un picnic cu familia sau prietenii și vă puteți juca diferite jocuri în natură. Plimbările sunt la rândul lor o activitate perfectă, mai ales pentru cei care vor să se relaxeze.

Important! Nu este permisă coborârea la baza piramidelor de unul singur. Doar persoanele autorizate au voie acolo. Așadar, îți recomandăm, pentru siguranța ta, să le admiri de la o distanță considerabilă.

Unde să te cazezi în Vâlcea?

Dacă pe lângă Piramide îți dorești să te bucuri și de alte frumuseți turistice din județul Vâlcea, te așteptăm și în stațiunea Călimănești-Căciulata. Aici vei găsi o mulțime de lucruri relaxante de făcut, indiferent de sezon, iar Hotel Izvoare este locul ideal în care să te cazezi. Este poziționat în așa fel încât îți va fi foarte ușor să ajungi la cele mai importante și celebre atracții din Vâlcea.

În plus, la Hotel Izvoare vei beneficia de un super tratament, personal drăguț, cazare de calitate premium, piscină, restaurant și multe altele pentru un sejur reușit.

Contactează-ne și rezervă-ți și tu un sejur de vis chiar acum!

Telefon Info: 0350412201, 0752787787

Rezervări la: rezervari@hotelizvoare.ro  / office@hotelizvoare.ro

Foto: wikipedia