Transalpina – un drum la înălțime, din toate punctele de vedere

Transalpina – un drum la înălțime, din toate punctele de vedere

Lectură: 4 minute
Transalpina

Cu siguranță și tu ai auzit multe lucruri frumoase despre Transalpina, cum că este cel mai frumos drum din România, și poate chiar din întreaga Europă, și care merită să fie traversat măcar odată în viață. Transalpina este cea mai înaltă șosea din România, situându-se la o înălțime de 2145 m. Iar odată ce te afli pe ea, îți ridică nivelul adrenalinei la cele mai înalte cote!

De ce este această șosea atât de lăudată? Ei bine, Transalpina nu doar că este superioară oricărui alt drum, (și la propriu și la figurat), însă îți și înfățișează în fața ochilor niște peisaje superbe, ce te fac să te ciupești singur, pentru că ai senzația că ce se întâmplă nu este real și cel mai probabil de a afli într-un vis.

Acest drum de poveste mai este denumit și “Drumul Regelui”, traversează Munții Carpați, printre Valea Oltului și Valea Jiului, străbătând în întregime, de la un capăt la altul Munții Parâng. Deși Transalpina nu este atât de celebră ca fratele său mai mare, Transfăgărășanul, deoarece nu a fost atât de mediatizată, peisajele pe care această șosea ni le pune însă la dispoziție, sunt mult mai frumoase!

Transalpina este într-adevăr un drum de poveste, încărcat de emoție și istorie, mai ales că, duce în spate o întreagă legendă. Se spune că Transalpina a fost construită încă din cele mai vechi timpuri, de către legiunile romane, care se pregăteau de luptele dure pe care le purtau cu poporul dac. La începuturi, Transalpina a avut numele de “coridorul IV strategie roman”. Alții spun că Transalpina a fost construită mult mai recent, datând din vremea Primului Război Mondial, susținându-se că a fost construită de nemți în interes militar.

Astăzi, Transalpina poate fi considerată o îmbinare între liniștea naturii și pacea sufletească pe care o resimți când treci pe acolo. Un loc ce are numeroase amintiri istorice, la care acest drum a fost martor și-au lăsat amprenta în cel mai frumos mod asupra zonei. În timp ce conduci traversând Transalpina, vei putea observa de-o parte și de alta a drumului peisaje încântătoare, flori multicolore ce parcă îți “fură ochii”, râuri ce curg alene de sute de ani, multă verdeață, brazi falnici ce-ți ghidează parcă drumul și, dacă ai noroc, poți vedea și animăluțe care își duc liniștite viețile în natură.

Transalpina pornește din Jina, de la Sugag începe urcușul, mai apoi vei ajunge la Barajul Tau, după care, la Barajul Oașa, după câțiva kilometri, ajungi la Obârșia Lotrului. Sunt numeroase obiective pe care le poți vizita întrecerea ta pe Transalpina, precum: colonia de la “Fetița”, unde este o mănăstire, “Luncile Prigoanei”, Cabana și Iezerul Șureanu. După și mai mulți kilometrii de peisaj minunat vei ajunge la Sadu, apoi în Tălmaciu. Toate aceste localități în care Transalpina te duce îți pun la dispoziție o mulțime de puncte turistice importante de vizită pe care trebuie neapărat să le vezi!

După ce traversezi Transalpina, și după ce îți revii din starea de uimire pe care ai căpătat-o în urma admirării peisajelor, te poți retrage liniștit la Hotel Izvoare, în Călimănești – Căciulata. Vei avea parte de o primire călduroasă și vei beneficia de condiții excelente de cazare, dar nu numai deoarece Hotel Izvoare vă pune la dispoziție multe alte facilități și moduri de a vă petrece timpul liber. Și pentru că după un drum lung este nevoie de o masă copioasă, bucătarii noștri profesioniști vor pregăti cu drag preparate culinare deosebite. Partea cea mai bună este că puteți savura aceste bunătăți și dacă sunteți doar în trecere prin stațiunea noastră, fără a fi nevoie neapărat să vă cazați la noi.