Ia parte la “Zilele oraşului Călimăneşti”, în perioada 20-22 mai 2022!

Ia parte la “Zilele oraşului Călimăneşti”, în perioada 20-22 mai 2022!

Lectură: 4 minute

Sorry, this entry is only available in Romanian.

Oraşul Călimăneşti intră în sărbătoare, cu prilejul împlinii a 634 de ani de la prima atestare documentară. Călimăneştiul este un oraş cu o istorie foarte bogată, aici Mircea cel Bătrân ctitorind mănăstirea Cozia. De altfel, trecutul acestui loc este plin de evenimente, el fiind preferat de către daci datorită efectelor deosebite ale apelor termale. Când romanii au cucerit Dacia în anul 138, aceştia au ridicat aici un castru de apărare sub poalele muntelui sfânt al dacilor (muntele Cozia aşa cum e cunoscut azi).

Prima atestare documentară sub numele de Călimăneşti se făcea pentru prima oară la data de 20 mai, 1388 de către Mircea cel Bătrân, care spunea la vremea respectivă: „… a binevoit domnia mea să ridic din temelie o mănăstire… la locul numit Călimănești pe Olt, care a fost mai înainte satul boierului domniei mele Nan Udobă pe care cu dragoste și multă osârdie, după voia domniei mele, l-a închinat mai înainte zisei mănăstiri”.

Aşadar, de atunci şi până în zilele noastre data de 20 mai a devenit ziua de „naştere” a oraşului Călimăneşti şi pentru a sărbători cum se cuvinte această ocazie, primăria oraşului Călimăneşti a pregătit un program special ce se întinde pe perioada a trei zile, între 20-22 mai.

Practic, pe parcursul acestor trei zile, localnicii şi turiştii ce ajung în această zonă vor avea parte de evenimente inedite şi fastuoase.

Începând de vineri, 20 mai, în Călimăneşti se vor desfăşura o serie de evenimente care să marcheze aşa cum se cuvine zilele oraşului.

Încă de vineri dimineaţă, la Sala de Consiliu a Primăriei Călimăneşti va avea loc o şedinţă festivă pentru acordarea titlului onorific de „Cetăţean de Onoare al oraşului Călimăneşti” doamnei Fenia Driva.

Ulterior, la Mănăstirea Cozia, începând cu ora 11:00, vor avea loc mai multe evenimente, după cum urmează:

  • „Te Deum” – Eveniment prin care se sărbătoreşte atestarea documentară a oraşului.
  • La jubileu – Acordarea „Diplomei de fidelitate”, tuturor cuplurilor ce împlinesc 50 de ani de căsătorie.
  • Lansare de carte: „Romanitate şi ortodoxie”, scrisă de către Părintele Arhim şi Dr. Vartolomeu Androni.

De la ora 16.00 va avea loc lansarea de carte a autoarei Dora Săvulescu numită „Zâmbet şi Lacrimă”, eveniment ce se va desfăşura la CNIPT Călimăneşti.

Sâmbătă, localnicii şi turiştii vor avea parte de numeroase alte evenimente şi surprize. În prima parte a zilei, mai exact, la ora 10:00, în Parcul Central, se dă startul unui concurs de ciclism montan pentru adulţi „Cozia MTB”, „Cozia Running” şi „Cozia Cross”, urmând ca la ora 13:00 să se premieze şi câştigătorii concursului Cozia Cross, pe Scena teatrului de vară „Florin Zamfirescu”, din Parcul Central.

La ora 17.00, tot în aceeaşi locaţie, se vor desemna şi câştigătorii concursului de ciclism montan adulţi „Cozia MTB” şi „Cozia Running”.

Începând cu orele 19.00, ne vom putea bucura de o serie de concerte, susţinute de Florin Chilian, Emeric Imre, Mircea Baniciu&Band, deci vom lua parte la o seară de folk de neuitat.

Activităţile sunt la fel de originale şi în cea de-a treia zi de festivităţi. Ziua de duminică debutează cu un concurs de ciclism montan pentru copii, ce are loc în Centrul Roman Arutela, la ora 10.00, iar desemnarea câştigătorilor se va face la ora 14:00, pe Scena festivă a teatrului de vară „Florin Zamfirescu”, din parcul Central.

La ora 17.00, va avea loc un concert folcloric, susţinut de Rapsodia Vâlceană, în acelaşi loc.

Pentru persoanele iubitoare de muzică populară, va avea loc un întreg recital, susţinut de artişti bine cunoscuţi precum Nicolae şi Tudor Furdui Iancu şi de grupul Instrumental Focloric „Crai Nou” din Alba Iulia.

Stilurile muzicale vor fi diverse, pe Scena festivă a teatrului de vară „Florin Zamfirescu” urcând Civic Rebels şi Cargo, ce vor cânta melodii rock.

Seara nu se poate termina decât într-o manieră de neuitat, iar la ora 22.15, va avea loc un foc de artificii.

Prin urmare, programul variat ce va avea loc în oraşul Călimăneşti ar trebui să ne convingă să luăm parte la eveniment, bucurându-ne de o atmosferă relaxantă, într-un cadru natural deosebit.