Dacă ești o persoană religioasă și apreciezi locurile pline de încărcătură energetică sacră, și de asemenea, adori călătoriile și natura, cu siguranță Schitul 44 de Izvoare va fi pe placul tău. În rândurile ce urmează vom vorbi mai pe larg despre acest monument inedit și te vom face să hotărăști dacă este sau nu o destinație potrivită pentru tine.
Așa cum reiese din titlu, schitul se află în Costești, o comună splendidă ce se regăsește în județul Vâlcea. Frumusețea zonei se trage în special din naturalețea locurilor, localitatea fiind amplasată într-o zonă muntoasă. Biserica 44 de Izvoare este situată în satul Pietreni, la extremitatea nord-vestică a acestuia, și la poalele Munților Buila-Vânturarița.
Pe lângă Schitul 44 de Izvoare, la care vom reveni de îndată, comuna, deși una destul de mică, are o istorie vastă, ce se întinde pe aproximativ 10 milenii. Prima atestare oficială datează însă din anul 1512, fiind făcută de domnitorul Neagoe Basarab.
De asemenea, frumusețea naturii nu poate fi ignorată, însă nu aceasta este principala atracție. Cei mai mulți turiști vizitează această comună pentru vasta zestre culturală pe care o deține. Pe teritoriul localității aflându-se numeroase monumente istorice, ce au o importanță deosebită, și o serie de lăcașuri de cult. Toate au o însemnătate uriașă pentru cultura și civilizația românească.
Printre lăcașurile de cult ce se fac remarcate în zonă se numără: Mănăstirea Bistrița (1494), Mănăstirea Arnota (1634), Schitul Păpușa (secolul al XVI-lea), Biserica din Peșteră (1633), Biserica Sfinții Îngeri (secolul al XVII-lea), Biserica Peri (1689), Biserica Ciorobești (1750), Biserica Grusetu (1801), Biserica Gramești (1664) și Biserica 44 de Izvoare (1701).
Locul în care este amplasată biserica, dar și arhitectura clasică, o transformă pe aceasta într-o adevărată bucată de istorie. Biserica 44 de Izvoare se mai numește și “Schitul de sub Piatră”. Mica așezare este împrejmuită de codrii seculari și livezi diverse. Biserica se află pe malul stâng al râului Costești, iar principala denumire a acesteia provine de la mulțimea izvoarelor ce se găsesc în zonă.
La începuturile sale, biserica a fost metoc al Mănăstirii Bistrița, purta atunci numele de „Schitul de sub Piatră”. Schitul este atestat documentar din anul 1701 conform inscripției care se regăsește la intrare. Lăcașul de cult a fost construit de egumenul Ștefan al Mănăstirii Bistrița, purtând de altfel și hramul Sfântul Ierarh Nicolae. Din vechiul schit nu s-a mai păstrat astăzi decât biserica și un zid de incintă.
Biserica este una simplă, construită ca pe vremuri, are formă de navă, cu pridvor ce ulterior a fost închis, naos și altar. Pentru arhitectura exterioară s-au folosit câteva brâuri de cărămidă aparentă și un fronton cu icoana Sfântului Ștefan. Acoperișul este construit în 4 ape și oferă întregii construcții o undă de eleganță.
De pictură s-a ocupat pictorul bistrițean Efrem Zugravul. Din nefericire, opera de artă s-a deteriorat cu timpul, mai ales că sunt prezente fisuri la nivelul pereților.
Schitul de sub Piatră a stârnit curiozitatea chiar și celor mai importante personalități istorice, precum regele Carol și Alexandru Odobescu.
În localitatea ce găzduiește atâtea lăcașuri de cult splendide, se regăsesc și mai multe izvoare minerale vindecătoare, despre ale căror proprietăți miraculoase mai știu doar localnicii și bătrânii locurilor.
De asemenea, dacă ați ales să vizitați Schitul 44 de Izvoare, puteți urma poteca care se întreprinde încă din preajma bisericii, către nord-vest. Urmând-o, puteți ajunge la Cheile Costeștilor, după doar 5 minute de mers.
Pentru o cazare de vis, lipsită de griji, poți opta oricând pentru Hotel Izvoare – Căciulata. Această locație este locul ideal în care să te cazezi. Hotelul este poziționat într-o locație de vis, care te va avantaja din mai multe puncte de vedere, printre care și poziția, ce facilitează accesul ușor la cele mai renumite puncte turistice. Iar pentru a te bucura de toate frumusețile pe care Vâlcea ți le pune la dispoziție, ai nevoie de câteva zile bune!
În plus, hotelul îți oferă o serie generoasă de beneficii, precum: un super tratament, personal drăguț, cazare de calitate premium, piscină, restaurant și multe altele.
Contactează-ne și rezervă-ți și tu un sejur de vis chiar acum!
Site: www.hotelizvoare.ro
Telefon Info: 0350412201, 0752787787
Rezervări la: re*******@ho**********.ro / of****@ho**********.ro