Undeva pe Transfărășan, Cetatea Poenari stă falnică și maiestuoasă, într-un vârf de munte. Acolo, lucrurile au rămas neschimbate. Odată ajuns la cetate, arhitectura străveche te va teleporta într-o călătorie în trecut, cetatea datând încă dinaintea anului 1500.
Așadar, dacă vrei să descoperi secretele acestei locații, și să îți dai seama dacă este sau nu un obiectiv potrivit pentru tine, te invităm să citești acest articol.
Așa cum reiese și din titlu, cetatea se află în apropierea Transfăgărășanului. Iar dacă ai în plan să traversezi și acest drum de poveste, nu ai cum să ratezi cetatea. Mai exact, aceasta este situată pe un vârf de munte în județul Argeș, la 27 de kilometri de Curtea de Argeș. A fost construită chiar pe o stâncă, la baza căreia își croiește drum încetișor Râul Argeș, la doar câțiva kilometri aval de barajul Vidraru, la intrarea pe cheile Argeșului. Foarte aproape de cetate se află și Centrala Hirdoelectrică Vidraru.
Pentru a ajunge la locația propriu-zisă, trebuie să urmezi un scurt drum de munte, ale cărui priveliști sunt absolut uimitoare. Natura te înconjoară de pretutindeni, iar din pădurea de acasă răsună ciripitul zglobiu al păsărelelor. Să mergi acolo într-o zi călduroasă este de poveste. Cele mai frumoase peisaje pot fi văzute acolo vara, atunci când verdele tânăr al pădurii se află în cea mai frumoasă forma a sa, dar și toamna, atunci când multitudinea de nuanțe galben-ruginii se completează inedit, întruchipând paleta unui pictor.
După ce ai parcurs acest drum, va trebui să urci 1480 de trepte pentru a ajunge în vârf, la ruinele cetății Poienari. Întreaga locație, dar mai ales priveliștea panoramică de care ai parte de sus, te va impresiona cu siguranță. Ca să te convingi de frumusețea și unicitatea acestui loc, trebuie să știi că faimosul autor Jules Verne s-a inspirat din această locație atunci când a scris romanul “Castelul din Carpați”.
Pentru o lungă perioadă de timp, cetatea i-a servit domnitorului Vlad Țepeș, fiind reconstruită să-i servească drept fortăreață împotriva turcilor ce-l atacau. După spusele istoricilor, înainte ca domnitorul să plece din Transilvania, cetatea i-a fost cel din urmă refugiu.
Odată intrat în inima cetății, după urcușul scărilor (care este puțin obositor), vei fi întâmpinat de o priveliște interesantă, însă puțin grotească. Recreați prin prisma unor manechine, pe meterezele cetății se regăsesc o serie de boieri trași în țeapă. Această imagine, pe care deși unii o aseamănă cu o scenă desprinsă parcă din filmele de groază, are ca scop reflectarea realității din perioada domniei lui Vlad Țepeș.
Din punct de vedere istoric, cetatea a trecut prin foarte multe schimbări de-a lungul secolelor. Aceasta a fost construită încă din vremea lui Negru vodă, asta însemnând în secolul al 13-lea. La momentul respectiv, cetatea avea un singur turn. În secolul 14 însă, atunci când a devenit reședința lui Vlad Țepeș, cetatea a suferit câteva schimbări. Domnitorul și-a dorit să o înfrumusețeze, i-a adăugat astfel mai multe turnuri, ziduri și toate detaliile necesare pentru a constitui un refugiu de bază.
Trecerea cetății prin timp nu a fost deloc una blândă. Pentru prima dată, cetatea a fost menționată în anul 1500 într-un document emis de către un rege ungur. Mai apoi, un eveniment important pentru aceasta, tragic însă, a avut loc în 1955, atunci când un cutremur puternic a provocat stricăciuni considerabile cetății. De atunci și până în prezent, cetatea a fost constant consolidată, în special pentru a permite accesul mai ușor al turiștilor acolo.
Așadar, ce spui? Merită să vizitezi și tu acest loc deosebit?
Dacă pe lângă celebrul Transfăgărășan îți dorești să vizitezi și Vâlcea, știm noi un loc perfect în care te poți caza!
Este vorba despre Hotel Izvoare – Căciulata. Dacă de asemenea, ai în plan să vizitezi cele mai importante obiective turistice din Vâlcea, care nu sunt puține deloc, este locul perfect în care să te cazezi. Acest lucru se datorează faptului că hotelul este amplasat în cea mai bună zonă, facilitând un acces simplu la cele mai populare obiective turistice vâlcene.
În plus, hotelul pune la dispoziție numeroase beneficii, precum: un super tratament, personal drăguț, cazare de calitate premium, piscină, restaurant și multe altele.
Contactează-ne și rezervă-ți și tu un sejur de vis chiar acum!